Методика визначення фактичного значення питомої гальмівної сили пассажирського вагона з дисковими гальмами за результатами поїзних гальмівних випробувань (Транспортні системи і технології, 2019)
Представлена методика визначення фактичного значення питомої гальмівної сили пасажирського вагона за результатами поїзних гальмівних випробувань, що базується на рішення диференційного рівняння руху при гальмуванні. Наведено розрахункові залежності визначення фактичних значень питомих гальмівних сил і розрахункових гальмівних коефіцієнтів. На прикладі результатів ходових гальмівних випробувань пасажирського вагона з дисковим гальмом показано, що похибка визначення питомої гальмівної сили не перевищує 1%.Запропонований алгоритм визначення фактичних значень питомих гальмівних сил (гальмівної ефективності) пасажирського вагона за результатами ходових гальмівних випробувань. Викладена методика базується на математичних формулах, коефіцієнти яких визначаються в результаті рішення диференціального рівняння руху вагона. Методика дозволяє отримати додаткові характеристики гальмівних процесів і, отже, виконувати більш глибокий аналіз гальмівних систем пасажирських вагонів.
Keywords: дискове гальмо, питома гальмівна сила, гальмівний шлях, математичне моделювання, гальмівні процеси