Підвищення ефективністі та безпеки контролю посадки навалювального судна з використанням рідинних манометрів (Транспортні системи і технології, 2019)
У статті наведено метод практичної оцінки контролю посадки морського судна з використанням рідинних манометрів. Науковою новизною є вперше проведене узагальнення практичного досвіду авторів з використання рідинних манометрів на суднах та його теоретичне обгрунтування.Контроль параметрів посадки морського судна, а саме його осідання, крену та диференту, є постійним обов´язком відповідального персоналу судна. Особливо цей контроль є важливим під час суднових операцій з навалювальним вантажем в портах, коли параметри посадки судна швидко змінюються, завдяки високому темпу вантажних операцій на сучасних балкерних терміналах. Від судна вимагається суворе дотримання обмежень які накладаються місцевими умовами навігації у портах та на підхідних судноплавних шляхах, а також вимогами Міжнародної конвенції про вантажну марку до морського переходу судна в цілому, порушення яких може викликати затримку судна портовими органами. Важливим є відсутність крену судна та надмірного його диференту для точного визначення кількості навалювального вантажу, який знаходиться на судні.Визначення осідання судна є найбільш трудомістким елементом в процесі контроля його посадки. Крім того, визначення осідання судна на марках поглиблення його «оберненого до моря» борту, є небезпечним. Відомі трагічні випадки серед членів екіпажів суден, які виникли при спробі визначення осідання судна за допомогою традиційних мотузяних трапів, вивішених за борт судна.Практична цінність методу полягає у тому, що використання рідинних манометрів дозволяє здійснювати визначення осідання судна з більш високою точністю, а також спростити та значною мірою убезпечити роботу вантажного помічника капітана та берегових сюрвейєрів по контролю посадки судна під час вантажних операцій з навалювальним вантажем.
Keywords: осідання судна, крен, диферент, рідинний манометр, вантажні операції, техніка безпеки