НОВІ АСПЕКТИ ВИЗНАЧЕННЯ НАВАНТАЖЕННЯ, ДІЮЧОГО НА ПІДШИПНИК БУКСОВОГО ВУЗЛА ВАНТАЖНОГО ВАГОНА (Транспортні системи і технології, 2018)
Надійність буксових вузлів вагонів значною мірою обумовлена безвідмовністю та довговічністю підшипників.З багаторічного досвіду експлуатації циліндричних підшипників з короткими роликами типу 2726 в буксових вузлах вантажних вагонів встановлено, що їх номінальна (розрахункова) довговічність вища їх фактичного строку служби. Чисельне визначення номінальної довговічності по втомі підшипників типу 2726 дає результат вищий в 3-7 разів, ніж їх фактичний строк служби. Метою статті є визначення навантажень, діючих на підшипники буксових вузлів вантажних вагонів, з урахуванням експлуатаційних чинників. При визначенні навантаження, діючого на підшипник буксового вузла вантажного вагона, враховувалася сумісна дія вертикальних сил, що співпадають за напрямком та передаються безпосередньо на найбільш завантажений підшипник буксового вузла. Передбачається виникнення цих сил при одночасному проходжен-ні вагоном кривої ділянки колії та взаємодії вагонів у складі поїзда. Отримані результати розрахунку навантаження на буксовий вузол та еквіва-лентного динамічного навантаження на підшипник при різних швидкостях руху (0-120 км/год) та режимах завантаженості універсального чотиривісного напіввагона. Визначено вклад дії кожної зі складових вертикальних зусиль на загальнийрезультат. Наведені дослідження дозволять виконувати оцінку довговічності циліндричних підшипників з більшою точністю і дають можливість у подальшому корегувати загальновідомі у машинобудуванні моделі визначення довговічності підшип-ників букс вантажних вагонів фактичним умовам їх експлуатації.
Keywords: вантажний вагон, буксовий вузол, роликовий підшипник, еквівалентне динамічне навантаження, довговічність, надійність