Планування велосипедної інфраструктури для сталої міської мобільності: тематичне дослідження Харкова (Транспортні системи і технології, 2025)
У контексті повоєнної реконструкції українських міст пріоритетність розвитку сталої велосипедної інфраструктури зростає, оскільки створення сучасної та безпечної веломережі є ключовим елементом формування стійких і інклюзивних міських просторів. У статті представлено комплексний підхід до стратегічного планування велосипедної інфраструктури як важливої складової сталої міської мобільності. Дослідження охоплює аналіз просторових умов, моделювання велосипедного руху та оцінювання ефективності інженерних рішень в місті Харкові (на прикладі вул. Павла Тичини). Запропонований підхід передбачає обґрунтування раціонального варіанту велоінфраструктури з урахуванням наявних обмежень вуличного простору та потреб мешканців у безпечному та комфортному пересуванні, що дозволить зменшити залежність населення від приватного автотранспорту. Особливу увагу приділено застосуванню динамічного моделювання у середовищі PTV VISSIM та використанню індикатора рівня небезпеки перехресть для кількісної оцінки ефективності. Результати аналізу транспортних потоків, соціологічного опитування та адаптації зарубіжних практик підтверджують значний соціальний, екологічний і економічний ефект від впровадження запропонованих рішень. Зокрема, поєднання велосмуг уздовж основного маршруту з облаштуванням велодоріжок у межах перехресть дозволило зменшити показник небезпеки перехрестя, скоротити затримки транспорту та отримати екологічний ефект. Отримані результати можуть бути використані органами місцевого самоврядування, проєктними організаціями та громадськими ініціативами під час планування сталої міської мобільності.
Keywords: велосипедна інфраструктура; сталий міський транспорт; транспортне планування; безпека; екологічний ефект