Оптимізація параметрів накопичення енергії електробусів, що заряджаються на кінцевих зупинках (Транспортні системи і технології, 2025)
В роботі розроблено методологію визначення оптимальних параметрів комбінованого накопичувача енергії для електробуса на основі вирішення задачі умовної мінімізації з урахуванням режиму руху, параметрів маршруту, та обмежень за вагою та розмірами при заряджанні накопичувача на кінцевих зупинках маршруту. Практичне значення роботи полягає у визначенні параметрів комбінованих накопичувачів енергії для електробуса на прикладі багатокомпонентного накопичувача енергії. Аналіз результатів дослідження щодо вирішення задачі оптимізації довів, що при економічному русі на маршруті 4 та 10 оптимальними є трикомпонентний накопичувачі з 1 гілкою з LTO-елементами та 28 гілок з LFP – елементами та 1 гілкою суперконденсаторів. При русі у проміжному та швидкісному режимах оптимальними є двокомпонентні накопичувачі з параметрами: 2 гілки з LTO-елементами та 15 гілок з LFP – елементами та 1 гілка з LTO-елементами та 47 гілок з LFP – елементами , відповідно. Для режиму з перешкодами для 10 маршрути достатньо накопичувача, що працює у «швидкісному» режимі, однак для 4 маршруту, що вимагає більшої енергоємності необхідно застосування моно компонентного LFP – елементного накопичувача з 81 гілкою.
Keywords: тяговий привод; накопичувач енергії; електробус; тролейбус; оптимізація параметрів; цільова функція