Дослідження впливу технологічних параметрів маршруту на витрати палива автобусів в міських умовах (Транспортні системи і технології, 2025)
Робота присвячена підвищенню ефективності пасажирських перевезень за рахунок дослідження впливу технологічних параметрів маршруту на витрати палива автобусів в міських умовах. Витрати палива автобусів є головною складовою у собівартості перевезень і значною мірою впливають на формування тарифу, тому отримані результати мають також економічний та соціальний ефект. Було встановлено, що одним з основних технологічних показників, які впливають на витрати палива автобусів, є кількість зупиночних пунктів на маршруті, оскільки під час розгону та гальмування понад 50% палива витрачається на подолання сил інерції. На підставі рівняння паливного балансу була розроблена математична модель, яка дозволяє дослідити вплив кількості зупиночних пунктів на витрати палива автобусів з урахуванням наповнення салону пасажирами. Результати проведеного моделювання (на прикладі типового міського автобусного маршруту у м. Дніпро) дозволили зробити висновок, щодо характеру впливу кількості зупинок на 1 км маршруту та середньої довжини перегону на витрати палива автобусів. Також була отримана емпірична залежність, яка дозволяє встановити взаємозв’язок між цим параметрами та відомостями про базову лінійну норму витрати палива транспортних засобів. Представлені результати також дозволяють оцінити технологічні та економічні переваги від впровадження більш продуктивних режимів руху автобусів (наприклад експресного) в міських умовах.
Keywords: автобусний маршрут; витрати палива; собівартість перевезень; математична модель; паливний баланс; зупиночний пункт; швидкість сполучення; режим руху