Дослідження теоретичних основ впровадження інтелектуальних систем управління тяговою передачею локомотивів (Транспортні системи і технології, 2025)
В роботі виконано аналіз існуючих систем автоматизованого управління на основі теорії штучного інтелекту. Дані системи використовують методи нечіткої логіки, штучні нейроні мережі та генетичні алгоритми. Використання даних методів дозволяє створювати більш адаптивні та ефективні системи управління в порівнянні з традиційними методами. Сформовано основні напрямки застосування методів штучного інтелекту на залізничному транспорті, зокрема в системах управління локомотивами, та оптимізації режимів руху. Виділено основні етапи розробки моделей на основі штучного інтелекту, включаючи збір даних та навчання моделей. Сформовано основі напрямки моделювання інтелектуальних систем. Представлено узагальнений підхід для розробки інтелектуальної системи управління тяговою передачею маневрових локомотивів, який враховує характеристики рухомого складу т
Keywords: залізничний транспорт; рухомий склад; управління; штучний інтелект; метод Мамдані; ризик; тягова електрична передача; безпека