Адаптивне моделювання суднових доменів безпеки для запобігання зіткненням у морській навігації (Транспортні системи і технології, 2025)
У цій статті представлено аналітичне дослідження змін критичної допустимої дистанції зближення між суднами, що наближаються, з урахуванням форми зони безпеки судна. Дослідження спрямоване на вирішення важливої проблеми забезпечення безпеки морської навігації шляхом розробки математичного підходу до точного моделювання зон суден за різних сценаріїв зближення. Запропоновано та виведено аналітичні вирази для розрахунку мінімально безпечних дистанцій як для еліптичних зон, так і для зон складної конфігурації, що дозволяє гнучко оцінювати ситуації зближення залежно від взаємного руху суден. Аналіз показує, що хоча еліптичні та складні за формою домени відрізняються геометрично, характер змін критичної дистанції зближення в обох випадках залишається подібним, що свідчить про можливість ефективного застосування будь-якої з моделей у практичних умовах залежно від необхідного рівня деталізації та доступних обчислювальних ресурсів. Графічне представлення результатів наочно ілюструє динаміку змін дистанції як функцію кута між курсами суден, що зближаються, що може бути використано при розробці програмного забезпечення для навігаційних систем. Отримані залежності дозволяють не лише кількісно оцінювати допустимі дистанції зближення, але й враховують вплив аспекту зближення, який суттєво впливає на процес прийняття рішень як судноводіями, так і автоматизованими системами уникнення зіткнень. Отримані результати створюють основу для подальшого вдосконалення алгоритмів уникнення зіткнень і сприяють підвищенню рівня автоматизації навігаційних процесів та загальної безпеки мореплавства, особливо в умовах інтенсивного трафіку або обмежених акваторій.
Keywords: домен безпеки; запобігання зіткненням суден; дистанція зближення; еліптичний домен; ухилення від зіткнень; ракурс зближення; управління рухом суден