Сучасні вимоги до холодильних агентів транспортних кондиціонерів (Транспортні системи і технології, 2025)
Наукові досягнення, зміни національних законодавств у сфері боротьби з наслідками глобального потепління і вимоги ринку, стимулювали розробку холодоагентів четвертого покоління. На відміну від холодоагентів першого і другого поколінь, які забезпечували поряд із принциповою можливістю досягнення холодильного ефекту, такі якості як довговічність і безпека експлуатації, третє і четверте покоління істотно включають екологічні обмеження. Виявлення зв'язку між витоками традиційних холодоагентів другого покоління на основі хлорфторвуглеводнів (ХФВ) та руйнуванням захисного атмосферного шару озону спричинило появу третього покоління холодоагентів. Віденська конвенція і Монреальський протокол були реакцією світового співтовариства, що призвела до заборони озоноруйнівних речовин (ОРВ). При цьому ГФХУ розглядали як тимчасові або перехідні, а гідрофторвуглеці (ГФУ) - як довготривалі робочі тіла. Різко зросла зацікавленість до природних холодоагентів аміаку, діоксиду вуглецю, вуглеводнів і води.
Keywords: залізничний транспорт; холодоагент; транспортні кондиціонери; парниковий ефект; альтернативні холодоагенти; пасажирський вагон; холодильна машина