Крос-платформенна розробка для мікроконтролерів: проєктування переносимої мови програмування на основі віртуальної машини (Транспортні системи і технології, 2025)
Фундаментальна роль мікроконтролерів у вбудовуваних системах та середовищах Інтернету речей потребує ефективних підходів до розробки програмного забезпечення. Обмеження ресурсів мікроконтролерів, складність мов програмування низького рівня та проблеми реалізації багатозадачності значно уповільнюють процес розробки. Крім того, різноманітність екосистеми мікроконтролерів створює суттєві бар'єри для портативності коду, що призводить до збільшення часу розробки для підтримки різних апаратних платформ. У цій статті представлено розробку підходу програмування на основі віртуальної машини, що забезпечує кроссплатформенну розробку для мікроконтролерів. Пропонована мова програмування, що переноситься, інтегрується з користувальницькою віртуальною машиною Mico8-Chip для відповідності сучасним додаткам мікроконтролерів. Це забезпечує інтуїтивне керування периферійними пристроями та вбудовану підтримку паралельного виконання. Наданий рівень абстракції значно покращує переносимість коду та прискорює розробку, ізолюючи логіку застосування від базових апаратних особливостей.
Keywords: мікроконтроллер; вбудовані системи; віртуальна машина; програмування; байт-код; паралелізм; інтернет речей