Впровадження вимог TSI у проєктах модернізації залізничної інфраструктури України в контексті інтеграції до транспортної системи ЄС (Транспортні системи і технології, 2025)
Стаття присвячена аналізу технічних та інституційних аспектів імплементації вимог Технічних специфікацій взаємозамінності (TSI) у проєктах модернізації залізничної інфраструктури України за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах програми «Механізм «Сполучення Європи» (CEF). Проаналізовано чинну нормативну та інституційну базу, визначено бар’єри й ризики, запропоновано моделі співпраці з європейськими органами сертифікації. Основну увагу приділено проєкту «Модернізація залізничного сполучення Мостиська–Львів» як репрезентативному прикладу інтеграції до мережі TEN-T. У статті обґрунтовано доцільність впровадження пілотної моделі співпраці між українськими інституціями та європейськими сертифікаційними органами задля підтвердження відповідності проєктних рішень вимогам TSI. Окрему увагу приділено питанням забезпечення безпеки руху, управління ризиками, екологічної безпеки та дотримання стандартів функціональної безпеки, що є критично важливими для сертифікації інфраструктурних об'єктів та отримання фінансування з боку ЄС. Запропонована у статті пілотна модель співпраці між українськими учасниками та європейськими сертифікаційними структурами може стати масштабованим інструментом забезпечення відповідності TSI. Інституційна підтримка з боку ERA та CINEA, технічний діалог, нарощування національного потенціалу та мультидисциплінарний підхід до оцінювання проєктів є визначальними умовами повноцінної участі України в європейській залізничній системі.
Keywords: TSI; CEF; TEN-T; залізнична інфраструктура; безпека; екологічна безпека; оцінка відповідності; сертифікація; європейська інтеграція