Збільшення ресурсу котлів вагонів-цистерн для перевезення хімічних вантажів за рахунок використання методу протекторного захисту (Транспортні системи і технології, 2024)
Стаття присвячена питанням пошуку комплексного технічного рішення щодо збільшення ресурсу котлів вагонів-цистерн за рахунок впровадження ефективного методу захисту. Суттєвою проблемою збільшення ресурсу вагонів-цистерн для перевезення хімічних вантажів є високий рівень зносу котла, що пов’язано з корозійними явищами, які виникають внаслідок взаємодії внутрішньої поверхні котла з хімічними корозійно-активними вантажами. Для вирішення задачі з можливості експлуатації вагонів-цистерн в умовах визначення терміну служби внаслідок отримання корозійних пошкоджень є необхідність розробки і проведення комплексних заходів з оцінки остаточного ресурсу вагонів-цистерн. При цьому перед фахівцями, дослідниками та науковцями постає особливе завдання – забезпечити максимальне збільшення ресурсу котла з використанням прогресивного методу захисту. Одним з найбільш перспективних методів, який може зменшувати негативний вплив дії корозії та бути застосований практично є протекторний метод захисту. В статті представлено алгоритм розрахунку протекторного захисту, який надає змогу визначити необхідну кількість елементів захисту поверхні. Надана оцінка ефективності захисту при зміні катодної поляризації. Розглянуто вимоги, які мають визначати принципи побудови конструкції системи захисту та її функціонування, а також запропоновано комплекс технічних рішень та заходів, спрямованих на забезпечення захисту металевих поверхонь об’єкта дослідження: котла вагон-цистерни.
Keywords: котел; вагон-цистерна; циліндрична частина; оболонка; метод протекторного захисту; алгоритм розрахунку