Analysis of the effectiveness of the regulatory act "Regulations on the Railway Transport Safety Management System" (Транспортні системи і технології, 2024)
Стаття присвячена дослідженню, яке досить рідко зустрічається у науковій технічній літературі. Мова йде про аналіз впливу нормативно-правового документу «Положення про систему управління безпекою руху на залізничному транспорті» на групи населення та підприємства України та його результивність після затвердження. Ці два аналізи проводяться до і після затвердження нормативних документів у державних органах влади (міністерствах, Кабінеті Міністрів, тощо). Актуальність такого Положення пояснюється необхідністю імплементації нормативних документів європейського типу у діяльність українських залізниць. Імплементація відповідає Угоді про асоціацію між Україною та ЄС. Особливість Положення відповідно до існуючого досі пояснюється тим, що воно стає обов’язковим не тільки для АТ «Українська залізниця», але також для підприємств, які у своєї діяльності використовують залізничний рухомий склад та залізничну інфраструктуру. Виявлено що до сфери залізничного транспорту підпадають 1517 підприємств. На основі аналізу впливу Положення про систему управління рухом на залізничному транспорті на інтереси громадян, держави та суб’єктів господарювання було прийнято висновок щодо найбільш раціонального варіанта досягнення мети з підвищення рівня безпеки руху залізничного транспорту. Таке Положення було затверджено Міністерством інфраструктури у 2021 році.
Keywords: безпека руху; залізничний транспорт; регулювання; аналіз; оцінка; управління; ризик