Міграційно-еволюційні аналіз тенденцій розвитку морської освіти в умовах війни (Транспортні системи і технології, 2024)
Дослідження присвячене аналізу фундаментальних змін у системі вищої освіти України, що відбуваються під впливом безпрецедентних геополітичних подій та демографічних зрушень, з особливим фокусом на секторі морської освіти. У роботі досліджується період 2020-2023 років, що характеризується масштабними викликами, спричиненими російською військовою агресією та її наслідками для освітньої галузі. На основі аналізу інституційних звітів та статистичних даних виявлено суттєві зміни у динаміці студентського контингенту, перерозподілі освітніх потоків та трансформації освітніх практик. Результати дослідження демонструють, що попри значну адаптивність та успішне впровадження європейських освітніх стандартів, система вищої освіти України зіткнулася з серйозними викликами, пов'язаними з вимушеною міграцією молоді та демографічним спадом. Особливо гострою ця проблема постає у секторі морської освіти, де спостерігається стійка тенденція до зменшення кількості здобувачів освіти. У статті обґрунтовується необхідність системних державних заходів щодо розвитку морської освіти в Україні. Дослідження розкриває складну взаємодію між демографічними тенденціями, освітньою трансформацією та галузевим розвитком в умовах воєнного часу.