Порівняльна оцінка резонансних частот підлоги вагонів приміських електропоїздів (Транспортні системи і технології, 2024)
Робота присвячена дослідженню віброізоляційних властивостей підлоги пасажирських вагонів з метою вибору конструктивної структури при модернізації електропоїздів приміської залізниці серій ЕР2, ЕР9, ЕПЛ2, ЕПЛ9, ЕД9, яку проводить ПрАТ «Київський електровагоноремонтний завод». На основі аналізу відомих досліджень вібрацій підлоги вагонів вибрано характеристики вібратора збудження механічних коливань – частоти і амплітуди прискорень. Для проведення експериментів прийнято горизонтальну схему навантаження.  Метою дослідження є експериментальна порівняльна оцінка віброзахисних властивостей підлоги вагона з різними варіантами конструктивної структури. Були поставлені задачі дослідження: обґрунтування параметрів експериментальних зразків підлоги пасажирських вагонів різної конструктивної структури; проведення експериментальної оцінки резонансних зон підлоги пасажирського вагона різної конструктивної структури. Запропоновано експериментально-розрахунковий метод визначення резонансної частоти коливальної системи на основі обмежених експериментальних даних, а саме частоти збудження і виміряного  коефіцієнта зменшення амплітуди сили. На основі випробувань отримано частотні характеристики відносної зміни амплітуди прискорень на поверхні підлоги різної структури. Відносні амплітуди представлено у вигляді коефіцієнта зростання амплітуд прискорень k, як відношення амплітуди на певній частоті до амплітуди на частоті 45 Hz, яку було прийнято як базову. З’ясовано, що коефіцієнт зростання амплітуди прискорень підлоги не залежить від амплітуди збудження і залежить тільки від частоти. Частотні характеристики варіантів конструкції підлоги, що мають гумові амортизатори суттєво відрізняються від базового варіанту і сприяють появі ознак резонансу у зоні відносно низьких частот в діапазоні 55–70 Hz. Ведення в конструктивну схему шарів вібродемпферної мембрани також сприяє зсуву максимальних коефіцієнтів зростання амплітуд у бік низьких частот. Але цей вплив є вкрай незначним.
Keywords: залізничний вагон; комфорт пасажирів; віброізоляція підлоги; рівні вібрацій; експериментальні дослідження