Розробка функціональної системи діагностики наявності ушкодження ротора в тягових асинхронних двигунах (Транспортні системи і технології, 2024)
Метою даної роботи є розробка системи функціональної діагностики наявності обривів стрижнів ротора в тягових асинхронних двигунах рухомого складу залізниць. Для досягнення мети були вирішені такі задачі: розроблено алгоритм діагностування стану стрижнів ротора на основі статистики дробових моментів; розроблено структурну схему блоку діагностики стану стрижнів ротора асинхронного двигуна на основі статистика дробових моментів; розроблено структурну схему системи функціональної діагностики стану стрижнів ротора в складі тягового приводу з прямим керуванням моментом. Найбільш важливими результатами є отримання математичної моделі статистики дробових моментів, зі зменшеним об’ємом обчислень та зі покращеною чутливістю методу. Ці результати були досягнені шляхомвизначення інформаційно-частотного діапазону, що дозволило аналізувати не усі спектральні складові аналізованого сигналу, а тільки ту його частину, де можуть бути спектральні складові, характерні для обриву стрижнів ротора асинхронного двигуна. Даний підхід до діагностування стану стрижнів ротора може бути застосований також в тягових приводах рухомого складу з векторною системою керування асинхронними двигунами.
Keywords: асинхронний двигун; статистика дробових моментів; стрижні ротора; пряме керування моментом