Розробка системи діагностики наявності ексцентриситету ротора в тягових асинхронних двигунах (Транспортні системи і технології, 2024)
Метою роботи є розробка системи функціональної діагностики наявності ексцентриситету ротора в тягових асинхронних двигунах (АД) рухомого складу залізниць. Для досягнення поставленої мети в роботі були вирішені такі задачі: адаптовано метод Проні для виконання задачі діагностування ексцентриситету ротора асинхронного двигуна під час експлуатації рухомого складу; запропоновано алгоритм функціонування системи функціональної діагностики ексцентриситету ротора на основі адаптованого методу Проні; запропоновано структурну схему блоку діагностики ексцентриситету ротора на основі адаптованого методу Проні; запропоновано структурну схему системи ункціональної діагностики ексцентриситету ротора. Найбільш важливими результатами є отримання математичної моделі методу Проні, адаптованого до виконання задачі діагностування ексцентриситету ротора асинхронного двигуна під час експлуатації рухомого складу. Адаптація алгоритму методу Проні виконана шляхом застосування до сигналів, що аналізуються, процедури Вінера-Хопфа. Це дозволить застосовувати запропонований алгоритм в умовах, коли процес зміни аналізованих сигналів носить стохастичний характер. Це дозволить визначати ступінь ексцентриситету ротора АД з більшою точністю і приймати більш правильне рішення щодо експлуатації АД з наявним ексцентриситетом ротора.
Keywords: асинхронний двигун; діагностика; ексцентриситет; рухомий склад