Створення моделі автоматизованого управління тяговою передачею маневрових локомотивів шляхом використання методів штучного інтелекту (Транспортні системи і технології, 2024)
В роботі розроблено математичну модель автоматизованої системи управління тяговою передачею маневрового локомотива, використовуючи методи нечіткої логіки та метод експертних оцінок. Для запропонованої моделі використовується алгоритм Мамдані. Алгоритм включає базу знань інтелектуальної системи, яка для формалізації та представлення знань в пам’яті використовує продукційну модель, поєднуючи елементи логічних та мережевих підходівкерування. Отримана автоматизована модель управління тяговою передачею маневрового локомотива пропонує свій оптимальний режим руху для конкретного поїзда та ділянки. Модель використовує створену нечітку базу даних. Результатом розрахунку моделі є керуючий сигнал для руху маневрового локомотива на 4-х двигунах, використовуючи частково 3-тю та повністю 4-ту та 5-ту позицію контролера машиніста. Такий режим руху дозволяє зменшити витратипалива на маневрову роботу локомотива при часткових навантаження на тягову електричну передачу.
Keywords: залізничний транспорт; рухомий склад; тепловоз; тягова електропередача; метод Мамдані