Теоретична оцінка розподілу динамічних сил взаємодії системи «рухомий клад-колія» по довжині стрілочних переводів метрополітенів (Транспортні системи і технології, 2024)
Однією з особливостей роботи стрілочних переводів є підвищений рівень силової взаємодії несучих елементів переводу з ходовими частинами рухомого складу, що викликає підвищені вимоги до міцності, стійкості, надійності та довговічності стрілочних переводів. Відповідно для оцінки міцності конструкцій потрібно знати величину діючих на них сил, які можна визначати експериментально або теоретичними розрахунками. У випадку тунельних ділянок метрополітенів експериментальні дослідження вкрай складно організувати та провести, тому альтернативою є лиш теоретичні методи. У даному дослідженні представлені результати теоретичного розрахунку пружнодинамічних характеристик для стрілочних переводів, що експлуатуються в тунельних ділянках метрополітенів. Виконано практичні розрахунки жорсткості рейкових ниток та модуля пружності підрейкової основи й отримано залежності розподілу пружнодинамічних параметрів по довжині стрілочних переводів. На їхній основі визначені сили взаємодії з рухомим складом метрополітену та проаналізовано їх розподіл по довжині стрілочного переводу. Отримані дані можуть служити передумовою для перевірки міцності конструктивних елементів.
Keywords: стрілочні переводи; підрейкова основа; жорсткість; модуль пружності; пружно-динамічні параметри колії; динамічні сили; динамічні прогини; напруження