Безпека систем інтернету речей на залізничному транспорті (Транспортні системи і технології, 2024)
Широке впровадження пристроїв Інтернету речей (IoT) в залізничній галузі створює нові виклики кібербезпеки. Ці пристрої, які збирають та передають дані про рух поїздів, інфраструктуру та пасажирів, можуть бути вразливими до кібератак, що може призвести до порушення роботи, створення загроз безпеці або компрометації конфіденційних даних. Описано широкий спектр потенційних загроз, таких як несанкціонований доступ, зловмисне використання даних та атаки типу "відмова в обслуговуванні" (DoS). Дані загрози можуть мати серйозні наслідки, такі як аварії поїздів, крадіжка даних або порушення логістичних ланцюгів. Cтаття присвячена дослідженню аспектів кібербезпеки систем IoT на залізничному транспорті та визначенню необхідних заходів для забезпечення безпеки та надійності цих систем. Розглянуто потенційні загрози для IoT на залізниці, включаючи вразливості мережевих пристроїв та недостатній захист мережевого трафіку. Запропоновано прості та ефективні заходи забезпечення кібербезпеки, такі як автентифікація та авторизація пристроїв IoT, захист мережевого з'єднання та моніторинг потенційних загроз. Моделювання загроз за допомогою Microsoft Threat Modeling Tool дозволило ідентифікувати основні безпекові проблеми та запропонувати шляхи їх вирішення. Висновки статті підкреслюють важливість вкладення додаткових ресурсів у забезпечення кібербезпеки систем IoT на залізничному транспорті та рекомендують активну співпрацю з експертами з цієї галузі для успішної реалізації цифрової трансформації у залізничній індустрії.
Keywords: Інтернет речей (IoT); кібербезпека; кібератаки; захист даних; безпека IoT-систем; загрози; вразливості; несанкціонований доступ; залізничний транспорт