Обґрунтування вибору методів діагностики стану ізоляції електричних машин електрорухомого складу залізниць (Транспортні системи і технології, 2024)
Об'єктом дослідження є процеси моніторингу технічного стану електричної ізоляції тягових електричних машин з метою визначення необхідності їх технічного обслуговування або ремонту. Діагностика електричних машин є важливим аспектом підтримки роботи електроприводів. Відмова обмоток є однією з основних причин виходу з ладу електродвигунів. Тому задача розробки оперативних методів діагностики ізоляції обмоток тягових електродвигунів є актуальною. Виконано дослідження негативного впливу умов експлуатації на технічний стан електричної ізоляції двигунів. Проведено аналіз існуючих методів діагностики ізоляційних систем електричних машин. Особливу увагу приділено вибору прогнозуючих параметрів стану ізоляції. Розроблена математична модель для дослідження частотних характеристик ізоляційної системи статора тягового електродвигуна моделі AD914. Отримано уточнені залежності впливу змін параметрів ізоляції обмотки статора двигуна на його частотні характеристики. Зроблено висновок, що метод моніторингу стану ізоляції обмоток електродвигунів на основі оцінки електричного опору відносно осердя статорів та амплітудно-частотних характеристик є найбільш ефективним. Сферою практичного застосування отриманих результатів є система моніторингу стану електричної ізоляції тягових електричних машин для визначення графіку їх технічного обслуговування і ремонту. Проведені дослідження є науковим обґрунтуванням вибору методів та приладів діагностики стану ізоляції електричних двигунів тягового рухомого складу залізниці.
Keywords: діагностування; математична модель; електрична ізоляція; ушкодження; амплітудно-частотна характеристика