Тенденції та передумови для широкого поширення використання рідкого природного газу у морському транспорті (Транспортні системи і технології, 2024)
Потреба в стійкому та екологічно чистому морському транспорті та введення регулятив Міжнародної морської організації (ММО) з викидів суден привели до пошуку нового типу морського палива. Сьогодні рідкий природний газ (РПГ) як морське паливо є привабливою, потенційно важливою та технічно можливою опцією для нових суден, які будуються для відповідності нормам забруднення повітря. Метою роботи було проаналізувати перспективи використання РПГ як морського палива. Задачу вдалося виконати за допомогою вивчення поточного стану перевезення РПГ, аналізу переваг та недоліків різних видів палива та вивчення домінуючих сегментів суден на РПГ. Впровадження РПГ на борту суден відбувається разом із розвитком РПГ-двигунів, їх систем управління та захисту, паливних баків, систем постачання газу та інфраструктури. Прогнозується, що протягом наступного десятиліття кількість суден, які працюють на РПГ, буде швидко зростати. Об'єктом дослідження є перспективи використання РПГ як альтернативного типу палива у судноплавстві. Найважливішим результатом є висновок, що РПГ має значний потенціал як альтернатива традиційним видам палива у судноплавстві, але для цього потрібен розвиток відповідної інфраструктури.
Keywords: LNG; морське паливо; викиди; екологічна безпека; альтернативне паливо; двигуни.