Формування та управління культурою безпеки в залізничній галузі: найкращі практики та стратегії (Транспортні системи і технології, 2023)
У статті розглядається актуальне питання культури безпеки в залізничній галузі, зокрема, формування та розвитку культури безпеки на залізницях України. У статті підкреслюється унікальність європейської моделі культури безпеки на залізниці. Мета дослідження полягає в комплексному дослідженні принципів, методів та ефективності формування та управління культурою безпеки в залізничній галузі. Рекомендовані стратегії включають відданість керівництва, залучення персоналу, навчання, комунікації, перевірки безпеки та використання технологій. Порівняльний аналіз між залізничною системою ЄС та України вказує на структурні та нормативні відмінності, наголошуючи на необхідності для України адаптувати європейську практику у сфері безпеки. У статті також пропонується структурований підхід до аналізу інцидентів і впровадження практик безпеки, а також застосування циклу «План-Виконання-Перевірка-Дія» для системного управління безпекою. Ці підходи спрямовані на покращення практики безпеки та забезпечення ефективності транспортних систем.
Keywords: культура безпеки, залізнична галузь, управління ризиками, навчання працівників, обізнаність, технологія, підвищення безпеки, організаційна безпека.