Дослідження режимів роботи маневрового тепловозу При виконанні вивізної роботи (Транспортні системи і технології, 2023)
Розглянуті режими роботи маневрових тепловозів ЧМЕ3 при виконання вивізної роботи на ділянках обслуговування локомотивного депо Козятин. Розроблено математичну модель руху поїзду з тепловозом ЧМЕ3, за допомогою якої вирішена серія тягових задач. Встановлено, що на режими роботи дизельного двигуна найбільший вплив має профіль ділянки шляху. Визначено, що при русі від станції Козятин відносна тривалість режиму тяги складає 14…39% від загального часу руху. При русі у напряму станції Козятин відносна тривалість режиму тяги складає 28…90%. У режимі тяги дизельний двигун працює з номінальною потужністю. Для досліджуваних ділянок руху проведено оцінку споживання дизельного палива для серійним тепловозом, тепловозом із сучасним дизельним двигуном та акумуляторним локомотивом, який заряджається від бортової дизель-генераторної установки. Визначено, при тепловоз із сучасним дизельним двигуном споживає на 18…22% менше палива, ніж серійний тепловоз. У випадку акумуляторного локомотиву споживання палива може бути як меншим, як і більшим у порівняні з тепловозом із сучасним дизельним двигуном. При цьому акумулювання енергії у бортовий накопичувач енергії при електродинамічному гальмуванні і її використання у тягових режимах сприяє зменшенню споживання палива.
Keywords: маневровий локомотив, модернізація, енергетична ефективність, накопичувач енергії, тягова задача