Удосконалення процедури визначення залишкового ресурсу залізничного рухомого складу (Транспортні системи і технології, 2023)
Обґрунтовано необхідність продовження строку експлуатації залізничного рухомого складу, що вислужив призначений термін служби гарантований заводом-виробником, з метою запобігання різкому скороченню експлуатаційного парку. Розглянуто та проаналізовано існуючі дослідження в напрямку продовження строку служби різного типу залізничного рухомого складу та оцінки його залишкового ресурсу. Встановлено, що переважна більшість досліджень стосується оцінки залишкового ресурсу різного типу залізничного рухомого складу на підставі результатів технічного діагностування та типових контрольних випробувань, а також оцінці корозійного зносу елементів несучої конструкції та кузовів залізничного рухомого складу. При цьому питанню удосконалення існуючих програм та методик комплексу діагностичних операцій приділено недостатньо уваги. Наведено основну сутність чинних програм та методик продовження строку експлуатації залізничного рухомого складу різного типу. Визначено, що комплекс діагностичних операцій з продовження строку експлуатації включає проведення контрольних випробувань на дослідному зразку та обстеження технічного стану металоконструкції кожного рухомого складу на наявність пошкоджень механічного та корозійного характеру. Запропоновано в існуючі чинні програми та методики внести зміни за такими ключовими розділами як: термінологія, об'єкти технічного діагностування та випробувань, відбір дослідного зразка для контрольних випробувань, порядок та методи технічного діагностування та контрольних випробувань, обробка даних та оцінка результатів. Також запропоновано комплексний підхід для оцінки залишкового ресурсу залізничного рухомого складу, який дозволить підвищити інформативність та точність результатів такої оцінки, а також більш обґрунтовано визначати цей показник.
Keywords: залізничний транспорт, залишковий ресурс,контрольні випробування, рухомий склад, технічне діагностування.