Комерційно-правові умови організації морських пасажирських перевезень (Транспортні системи і технології, 2023)
Ця стаття досліджує сучасні тенденції та перспективи фрахтування пасажирських круїзних суден. У світлі подій останніх років, включаючи глобальну пандемію COVID-19, круїзна індустрія зіткнулася з серйозними викликами, що підштовхнуло компанії до пошуку нових підходів підтримки своєї діяльності. Фрахтування круїзних суден стає все більш привабливим варіантом для круїзних операторів, дозволяючи їм скоротити витрати і гнучко адаптуватися до попиту, що змінюється, на круїзні подорожі. В статті розглядаються різні моделі фрахтування, включаючи довгострокові та короткострокові угоди, а також можливість спільного використання суден між операторами. Докладно аналізуються переваги та ризики фрахтування круїзних суден, включаючи економічні, операційні та юридичні аспекти. Більш деталізовано розглянуто дві організаційно правові форми роботи морських пасажирських суден: лінійну та круїзну. Формалізовано та надано схематичне відображення процесу взаємодії учасників морських пасажирських перевезень при різних формах роботи суден. Описано схеми взаємодії судновласника, фрахтувальника та агента-менеджера Розглянуто технологію взаємодії учасників процесу перевезення пасажирів в контексті видів договорів фрахтування судном. Наведено відмінності у технологічних процесах взаємодії учасників процесу організації та забезпечення морських пасажирських перевезень, розподілі відповідальності, ризиків, витрат та доходів при організації морських пасажирських перевезень за різними схемами взаємодії учасників.
Keywords: пасажирські перевезення, судноплавні компанії, договір морського перевезення, оренда судна, чартер.