Дослідження зносостійкості хрестовин в різних умовах експлуатації для транспортних систем: магістральних залізниць та метрополітену (Транспортні системи і технології, 2023)
Досвід експлуатації стрілочних переводів показує, що несучі елементи виходять з ладу з двох основних причин: дефекти та знос. Відсоткове співвідношення виходу елементів по тим чи іншим причинам відбувається залежно від умов експлуатації, в яких вони працюють. При цьому найбільше зношуються з елементів стрілочних переводів стрілки та хрестовини, а строк їх служби визначається за кількістю пропущеного по ним тоннажу до досягнення нормативних значень зносу або появи дефектів. Стаття присвячена дослідженню зносостійкості стрілочних переводів, які експлуатуються в різних транспортних системах, а саме: магістрального транспорту та метрополітенів. Розглядаються питання щодо прогнозування нормативних строків служби елементів хрестовин типових марок за допомогою експлуатаційних досліджень для умов метрополітенів та нової теоретичної методики, яка основана на аналізі вилучених з експлуатації стрілочних переводів по досягненню ними нормативних значень зносу для умов магістрального транспорту. Для аналітичних розрахунків використовувався метод моделювання процесу взаємодії та графоаналітичні методи. В результаті дослідження були встановлені аналітичні рівняння прогнозних кривих формування вертикального зносу, як функції пропущеного тоннажу для хрестовин стрілочних переводів, які експлуатуються в головних коліях магістрального транспорту залізниць та Київського метрополітену.
Keywords: стрілочний перевід, вантажонапруженість, пропущений тоннаж, знос, дефекти, строки служби