Паливні опції майбутнього: порівняльний огляд властивостей та перспектив (Транспортні системи і технології, 2023)
Оскільки морська галузь прагне зменшити свій вплив на довкілля, пошук альтернативних варіантів палива стає все важливішим. Вивчаються різні варіанти палива, включаючи біопаливо, водень та амоніак, які вважаються більш екологічно чистими, ніж традиційні палива, якы добуваються з недр Землі. Вибір палива залежить від різних факторів, включаючи розмір, швидкість та дальність корабля, а також від наявності та вартості палива. У майбутньому, для досягнення цілей зменшення викидів, може знадобитися комбінація різних варіантів палива. Ця стаття порівнює різні альтернативні види палива для кораблів, включаючи низькосульфатне паливо, СПГ, електрику, метанол, водень та аміак. Дослідження показує, що низькосульфатне паливо є дорогим, але все ж дешевшим, ніж СПГ, і перехід корабля на цей вид палива досить простий процес. СПГ є найбільш дорогим видом палива і вимагає повної переробки системи палива судна, що зменшує його прибутковість. У статті надана таблиця, що порівнює властивості різних видів палива, і заключено, що метанол ймовірно буде найбільш перспективним альтернативним паливом в найближчому майбутньому.
Keywords: безпечна енергетична політика, екологія, охорона довкілля, забруднення атмосфери, низькосульфатне паливо.