Покращення безпеки навігації шляхом створення динамічної моделі дій навігатора в умовах навігаційних ризиків (Транспортні системи і технології, 2023)
Це дослідження вирішує складне завдання створення динамічної моделі навігатора, планування його траєкторії досвіду та прийняття рішень в умовах навігаційних ризиків в морській промисловості з використанням автоматизованих систем управління. Запропонована математична модель враховує індивідуальні навички, досвід та особистісні риси, враховуючи непередбачувану динаміку галузі. Дослідження підкреслює важливість адаптивних автоматизованих систем управління, здатних моделювати ситуації навігаційного ризику та визначати відповідні кар'єрні та розвиткові шляхи. Крім того, обговорюється важливість оцінки зовнішніх факторів, таких як економічні, технологічні та регулятивні зміни, а також забезпечення відповідності стандартам галузі, захисту даних і приватності. В роботі також підкреслюється необхідність масштабування і гнучкості, а також інтеграції автоматизованих систем з існуючою організаційною інфраструктурою. У дослідженні робиться висновок, що запропонована модель, оптимізована за параметром "безпека навігації" за допомогою принципу максимуму Понтрягіна, покращує процеси набору, створює всеосяжні професійні профілі для моряків і сприяє розвитку кар'єри. У роботі наводиться припущення про потенціал застосування цієї моделі в інших морських та суміжних професіях, що в кінцевому результаті покращує індивідуальне навчання та оперативну ефективність.
Keywords: безпека навігації, автоматизована система, морська галузь, людський фактор, навігаційні ризики, підготовка, динамічна модель.