Експериментальні дослідження фрикційних властивостей матеріалів гальмівних колодок вантажного транспорту (Транспортні системи і технології, 2023)
В роботі наведені результати експериментальних системних досліджень зносостійкості пар тертя “колесо-гальмівна колодка” і вплив на зношування зносостійкого покриття, зокрема з металокерамічних фрикційних матеріалів (ФМК-8) вуглецевих композитних матеріалів ВВКМ в порівнянні з вуглецевою сталлю марки 45. Встановлено, що миттєві значення коефіцієнтів тертя гальмівних колодок при випробуваннях на інерційному стенді мають випадкових характер і вимагають для свого аналізу застосування методів математичної статистики. На характер зміни миттєвих значень сили тертя колодок і коліс визначаючий вплив здійснюють сили натискання. Показано, що математичне сподівання значень коефіцієнтів тертя знаходиться в межах нормованого допустимого інтервалу. Імовірність попадання миттєвих значень коефіцієнтів тертя в нормований інтервал при силі натискання 10кН складає для швидкостей до 60км/год, 0,6-0,8 для решти – більше 0,8 при силі натискання 20кН, вказана імовірність перевищує 0,85 для всього діапазону швидкостей. При силі натискання 20кН імовірність виходу значень за нормований інтервал не перевищує 0,15, при силі натискання 10кН перевищення коефіцієнта тертя максимальних нормативних значень для швидкостей до 40км/год складає більше 0,35. Встановлено, що найбільшою зносостійкістю володіють покриття колодок з металокерамічного матеріалу (ФМК-8) і вуглець-вуглецеві композитні матеріали (ВВКМ). Показано що викладена методика на основі застосування апарату математичної статистики дозволяє проводити більш глибокий аналіз фрикційних властивостей гальмівних колодок вантажних колісних автопоїздів.
Keywords: математична статистика, тертя, руйнування, фрикційні матеріали, зносостійкість пар тертя.