Аналіз режимів експлуатації маневрових тепловозів при виконанні маневрової роботи (Транспортні системи і технології, 2023)
Виконано огляд сучасних напрямів оновлення маневрових локомотивів, які засновані на застуванні бортових накопичувачів енергії, багатодизельних силових енергетичних установок, енергетичних установок на основі водневих джерел енергії. Показано необхідність врахування умов експлуатації маневрового тепловоза при виборі варіанту оновлення. Розглянуто режими експлуатації маневрових тепловозів при виконанні маневрових операцій на вантажній станції Козятин-І протягом трьох змін. Шляхом аналізу даних бортової системи БІС-Р та опрацювання маршрутних листів визначено параметри експлуатаційних режимів. Виконано розрахунки показників використання потужності дизельного двигуна, за якими встановлено, що повноту використання встановленої потужності дизель-генератора складає 7,5…8,4%, а максимальна потужність дизеля, яка зафіксована у досліджуваних умовах експлуатації, складає близько 50%. Тривалість роботи з тягових навантаженням складає 49,5…68,8% часу зміни. Найбільш тривалими – 55…60% загальної тривалості роботи під тягою – є режими з потужністю 0…50 кВт. Тривалість роботи без навантаження складає 18,1…36,9% тривалості зміни. Виконувана маневрова робота пов’язана з формуванням і розформуванням составів, у тому числі з використанням сортувальної гірки, внаслідок чого тягова передача потужності працює з низьким коефіцієнтом корисної дії. Для зниження споживання паливно-енергетичних ресурсів при виконанні маневрової роботи необхідно оновлення парку локомотивів для маневрової роботи, характеристики яких адаптовані до режимів експлуатації.
Keywords: гібридний тепловоз, модернізація, маневрова робота, енергоефективність, накопичувач енергії