Розрахунок параметрів електромеханічного амортизатора швидкісного електропоїзда (Транспортні системи і технології, 2023)
Стаття розглядає питання системи ходової частини швидкісного електропоїзду з нахилом кузова та системою рекуперації коливань. Описано переваги використання електромеханічного амортизатора перед гідравлічною системою, пневматичною та аналогічними. Авторами було розглянуто основні характеристики електромеханічного амортизатора постійного струму. Було представлено основні габаритні параметри амортизатора. Приділяється увага актуальності використання електромеханічного амортизатора лінійного типу, у порівнянні з аналогами у тому числі й у можливості рекуперувати енергію. Звертається увага на структуру електромеханічного амортизатора постійного струму. Розглянута функціональна схема керування електромеханічним амортизатором та описано алгоритм керування. Визначені розрахункові області параметрів електромеханічного амортизатора. Представлена 3D модель електромеханічного амортизатора у програмному середовищі Ansys Electronics. Побудована кінцево-елементна сітка для подальших розрахунків магнітного поля та індуктивності. У статі приділяється увага розрахунку магнітного поля у найбільш напруженому режимі. Отримано картину магнітного поля амортизатора при максимальному робочому зазорі та обговорено проміжкові підсумки. Представлені результати розрахунку індуктивності в залежності від робочого зазору амортизатора. Зроблено висновки за результатом розрахунків магнітних та електричних параметрів електромеханічного амортизатора на базі лінійного двигуна постійного струму.
Keywords: електромеханічний амортизатор, рекуперація, нахил кузова, електрорухомий склад, коливання.