ОПТИМІЗАЦІЯ РОБОТИ РЕЛЯЦІЙНОЇ БАЗИ ДАНИХ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ НА ТРАНСПОРТІ (Транспортні системи і технології, 2023)
Інформатизація суспільства ставить нові виклики та вимоги перед інформаційними системами на транспорті, що відповідають за обробку та зберігання даних. Значна кількість проблем продуктивності розроблених додатків пов’язана з базами даних, бо часто низька продуктивність бази даних безпосередньо впливає на уповільнення роботи програми. Для нормального функціонування процесів діагностики рухомого складу та систем автоматики, прийняття рішень, формування звітів у транспортній галузі постає задача оптимізації управління базами даних та забезпечення їх продуктивності за умови одночасного багатокористувацького доступу. У статті розглянуті етапи виконання запиту та підходи щодо підвищення ефективності роботи оптимізатора запитів. Проаналізовані основні фактори, від яких залежить продуктивність виконання запитів у інформаційних системах на основі реляційних баз даних. До критеріїв оптимізації можна віднести такі оцінки продуктивності, як час, необхідний на генерацію звіту, час виконання запитів, швидкість знаходження даних у полях без індексування, максимальна кількість одночасних звернень до даних при багатокористувацькому режимі, швидкість індексування, а також операцій оновлення, видалення та додавання.
Keywords: реляційні бази даних, інформаційні системи, оптимізація запитів, системи управління базами даних, SQL.