ВИЗНАЧЕННЯ КООРДИНАТ ПРОСТОРОВОЇ ОРІЄНТАЦІЇ МАГНІТОПЛАНУ ВІДНОСНО КОЛІЙНОЇ СТРУКТУРИ (Транспортні системи і технології, 2022)
У статті запропоновано спосіб визначення положення екіпажу магнітоплану завдяки використанню методу далекометрії. Основу розробленої ідеї складає використання випромінювачів за допомогою яких можна реєструвати обертальні рухи екіпажу (тангаж і нишпорення), а також здійснювати реєстрацію крену. За результатами проведених досліджень, в роботі обґрунтовано таке: фазова далекометрія з одним випромінювачем на платформі екіпажу дозволяє визначати положення екіпажу на перегоні, його зміщення в горизонтальній площині щодо поздовжньої осі колійної структури та висоту підвісу між днищем екіпажу і шляхопроводом, а наявність трьох випромінювачів дозволять реєструвати три обертальні рухи (тангаж, нишпорення та крен). Новизна роботи полягає в обґрунтуванні способу безперервного позиціонування високошвидкісного магнітолевітуючого транспортного засобу по 6-ти ступенях свободи на основі фазової далекометрії для довільної конфігурації в тривимірному просторі фіксованого шляхопроводу та цілісність навігаційної системи.Розглянутий метод навігації призначений для використання в високошвидкісних транспортних наземних системах на магнітному підвісі, організації автоматизованого управління рухом колісним транспортом на локальних майданчиках виробничого призначення, організації швидкісного малорозмірного муніципального транспорту індивідуального користування.
Keywords: магнітоплан, магнітний підвіс, рухома платформа, центр ваги, фазова далекометрія.