МЕТРОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИМІРЮВАНЬ В ПРОЄКТАХ РУХОМОГО СКЛАДУ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ (Транспортні системи і технології, 2022)
Розглянуто проблеми отримання достовірної інформації в on-line режимі про технічний стан рухомого складу. Визначено, що отримання такої інформації можливо завдяки використанню системи моніторингу параметрів стану рухомого складу з використання технічних засобів, які проводять вимірювання на основі метрологічного забезпечення.Відомо, що однієї з головних задач залізничного транспорту є безпека руху, що можливо забезпечити, використовуючи систему моніторингу параметрів для підтриманням і відновлення працездатності, надійності та зменшення експлуатаційних витрат рухомого складу.В роботі наведені метрологічні аспекти забезпечення вимірювань параметрів рухомого складу статистичним методом розрахунку міжповірочних інтервалів, що дозволяє за наявними вихідними даними у вигляді заданих інтервалів помилок вимірювальних засобів визначити помилки контролю.Представлено детальний опис методу та відповідно результати використання методу для визначення залежності середнього ризику повірки та залежності співвідношення значення оптимального контрольного допуску на оцінку похибки засобу вимірювання, що повіряється, до межі його допустимої похибки від співвідношення втрат за помилкової та невиявленої відмов, в графічному вигляді.
Keywords: метрологічне забезпечення, система, моніторинг, рухомий склад, метод, засоби вимірювання.