ДОСЛІДЖЕННЯ ПОТЕНЦІАЛУ БІОЕНЕРГЕТИКИ НА ПІДВИЩЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ТА ЕКОЛОГІЧНОСТІ В ПРОЄКТАХ ТРАНСПОРТУ (Транспортні системи і технології, 2022)
У статті розглянуто проблеми управління енероефективністю рухомого складу транспортного сектору. Проаналізовано роботу та експлуатацію транспортних засобів та визначено, що автомобільний транспорт є основним споживачем енергетичних ресурсів у транспортному секторі, що становить близько 90%. Для перевезень автомобільним транспортом потрібно у 6,5 разів більше палива, ніж залізничним, і у 5 разів більше ніж морському чи річковому.Досліджено, що транспортний сектор має негативний вплив на екологічність, завдяки великому обсягу викидів. Для успішного рішення даної проблеми необхідно застосування біоенергетики, що дозволить підвищити енергоефективності і екологічность транспортного сектору та є стратегією розвитку транпортного сектору країни і країн Європейського Союзу.Проведено аналітичний огляд законодавних актів, а саме: директив ЄС та національної транспортної стратегії на період до 2030 року, які регламентують стимулювання розвитку енергоефективності на транспорті.Розглянуті основні групи інструментів та використання інформаійних технологій, які дозволяють досягти поставлених цілей в розвитку енергоефективності на транспорті.Досліджено вплив альтернативного виду палива, який отримується в результаті переробки біологічних відходів або біологічної сировини для транспортного секору країни, зокрема автомобільного транспорту, що сприятиме істотному скороченню викидів CO2. Біопаливо здатне забезпечити чисту енергію для всіх видів транспорту та в даний час є найбільш важливим типом альтернативних видів палива. Досліджено його вплив на підвищення енергоефективності та екологічноті транспортного сектору.
Keywords: енергоефективність, інформаційні технології, транспортний сектор, біоенергетика, моніторинг, діагностика, екологічність.