ШЛЯХИ ВІДНОВЛЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ТРАНСПОРТНО-ЛОГІСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ПІСЛЯВОЄННИЙ ПЕРІОД (Транспортні системи і технології, 2022)
Стаття присвячена питанню пошуку ефективних шляхів відновлення сектору транспортно-логістичної діяльності країни у повоєнний період, який наразі є актуальним для України. Проаналізовано стан міжнародних перевезень у період воєнних дій. Встановлено, що процес відновлення транспортно-логістичного сектору у країні вже триває і складається з ряду заходів митного, логістичного та транспортного напрямків. Розглянуто досвід відновлення транспортного сектору у європейських країнах як частини національної критичної інфраструктури. Визначено, що однією з основних умов ефективного відновлення економіки є міжнародна підтримка. Розглянуто ключові програми, дипломатичні та юридичні документи, що полягли в основу створення міжнародної підтримки України у відновленні економіки у цілому та транспортної галузі зокрема. Встановлено базові напрямки, у яких спрямована дія зазначеної підтримки для транспортно-логістичної діяльності.
Keywords: транспортно-логістична діяльність, післявоєнний період, міжнародна підтримка, критична інфраструктура.