ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МОРЕХІДНОГО СТАНУ НАВАЛЮВАЛЬНОГО СУДНА НА ЕТАПІ ПРОВЕДЕННЯ ВАНТАЖНИХ ОПЕРАЦІЙ (Транспортні системи і технології, 2022)
Проведення вантажних операцій навалювальних суден (балкерів) є відповідальним етапом у процесі їх експлуатації, оскільки визначає рівень їх безпеки на майбутньому переході. Для балкерів висуваються підвищені вимоги щодо розміщення вантажу та баласту з безперервним контролем їхньої остійності та міцності. Побудова вантажного плану судна покладається на вантажного помічника капітана, який користується судновою документацією та спеціалізованими комп’ютерними засобами наданими суднобудівником. Зазвичай ці інструменти розраховані на обмежену кількість стандартних варіантів завантаження судна, та не враховують багато факторів, які можуть виникати у дійсності. Робота по складанню вантажного плану судна стає процесом, який займає багато часу та не завжди гарантує ефективність і безпеку судна на кожному з його етапів. Тому пошук інструментів для проведення вантажних операцій балкерів з постійним забезпеченням усіх морехідних якостей судна на безпечному рівні залишається актуальним.У статті запропоновано загальний підхід до формування множини допустимих завантажень навалювальних суден з урахуванням обмежень які накладаються вимогами міжнародних конвенцій до безперервного збереження їх морехідного стану.
Keywords: морехідні якості судна, навалювальне судно, вантажні операції, посадка судна, остійність судна, міцність судна, оптимізація, вантажний план судна.