ВИЗНАЧЕННЯ ІНФОРМАТИВНИХ СКЛАДОВИХ МЕТОДОМ ШВИДКОЇ ЕКСЦЕСОГРАМИ ДЛЯ ВІБРОДІАГНОСТУВАННЯ ПІДШИПНИКІВ КОЧЕННЯ (Транспортні системи і технології, 2022)
У статті розглядаються властивості методу швидкої ексцесограми для вібродіагностування підшипників кочення електричного двигуна. Зважаючи на недоліки класичних методів вібродіагностування у часовому поданні, для вибору прийнятної частотної смуги для демодуляції та побудови спектру обвідної вібрації запропоновано використовувати метод швидкої ексцесограми, яка розраховує спектральний ексцес сигналу та визначає центральну частоту та ширину частотної смуги. Упродовж експериментальних досліджень реєструвалась вібрація підшипника кочення електричного двигуна мотор-компресора електровоза ЧС7 та будувався широкосмуговий спектр вібрації. Для отримання спектрів обвідної вібрації на широкосмуговому спектрі в діапазоні 0 – 9 кГц за допомогою емпіричного підходу обирались відповідні чотири частотні смуги з резонансними сплесками. На жодному з побудованих спектрів обвідної вібрації відповідних інформативних складових серед безлічі випадкових компонентів виявлено не було. Застосування методу швидкої ексцесограми дозволило обрати відповідну частотну смугу з найвищим ексцесом для здійснення демодуляції. Отриманий спектр обвідної вібрації містив дуже виражені три гармоніки частоти перекочування роликів відносно зовнішнього кільця, що відповідає діагностичній ознаці несправного зовнішнього кільця підшипника кочення
Keywords: амплітуда, вібрація, двигун, діагностування, діапазон, ексцес, обвідна, підшипник, спектр, частота