РЕМОНТ ЦЕМЕНТОВОЗІВ, ЗЕРНОВОЗІВ, МІНЕРАЛОВОЗІВ, ПІВВАГОНІВ В ЄДИНОМУ ГНУЧКОМУ АСИНХРОННОМУ ПОТОЦІ (Транспортні системи і технології, 2022)
Публікація актуалізує питання ремонту вагонів в умовах сучасності та висвітлює основні проблеми, пов’язані з методом організації роботи. Низьку продуктивність роботи пов’язану з застарілим обладнанням та зношеним рухомим складом, слабким навчанням задіяного персоналу. Робота містить основні положення зміни методу ремонту, прорахунку можливості завантаження виробних позиції, розрахунок програми ремонту вагонів, визначення кількості шляхів прямування вагонів, аналізом недоліків, пов’язаних з гнучким асинхронним потоком, розробкою рішень, що виникають при перевірці гнучкого потоку при комп’ютерних моделюваннях. Підсумовуючи, цей матеріал надає можливість для розгляду та розроблення проекту на базі Стрийського Вагоноремонтного заводу на гнучкий потік або його модифікації для підвищення ремонтних потужностей. У статті проведено розрахунки по часу ремонту вагонів за потоковим методом та з використанням гнучкого асинхронного полі канального методу ремонту, з наведених графіків видно різниться час простою між однаковими типами вагонів та виду ремонту за умови, що вагони взято з однаковим станом перед початком ремонтних робіт. З цих розрахунків можна зробити висновок, що потоковий метод ремонту вичерпав весь свій ресурсний потенціал, та надалі буде приносити затрати на оплату працівникам, обслуговування устаткування та інші витрати, пов’язані з виробництвом.
Keywords: гнучкий асинхронний потік, капітальний ремонт, деповський ремонт, метод ремонту вагонів.