МОДЕЛЮВАННЯ СИСТЕМИ МОНІТОРИНГУ РИЗИКІВ НА ТРАНСПОРТІ (Транспортні системи і технології, 2021)
У статті розглядаються актуальні проблеми моделювання процесів моніторингу ризиків на транспорті. Такий моніторинг передбачає визначення стану транспортних об'єктів, а також процедури мінімізації наслідків ситуацій, викликаних настанням ризиків. У статті розглядаються проблеми ефективного створення системи моніторингу ризиків на транспорті на основі використання відповідних моделей. У статті пропонується моделювати систему моніторингу на основі ситуаційно-семантичної моделі. Запропонований підхід буде сприяти визнанню ризиків і формування управлінських рішень щодо усунення їх наслідків. Запропонована ситуаційно-семантична модель дозволяє: прогнозувати поведінку складних транспортних об'єктів та об'єктів транспортної інфраструктури; враховувати можливість появи нових транспортних об'єктів і процесів для забезпечення їх функціонування в умовах мінімізації можливих ризиків; адекватно реагувати на локальні і глобальні фактори впливу на транспортні об'єкти; динамічно змінювати структуру системи; враховувати новідані для прогнозування розвитку і вдосконалення відповідних транспортних об'єктів; прогнозувати розвиток процесів, що забезпечують мінімізацію ризиків та їх наслідків.
Keywords: модель, моделювання, інформаційна система, ризики на транспорті, моніторинг процесів, семантичні мережі, ситуаційно-семантичні мережі.