МОДЕЛЬ ТА МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ВИРОБНИЧО-ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ РУХОМОГО СКЛАДУ РЕЙКОВОГО ТРАНСПОРТУ (Транспортні системи і технології, 2021)
У статті розглянуто проблеми управління ефективності використання виробничо-технологічного потенціалу рухомого складу рейкового транспорту. Досліджено, що для вдосконалення ефективності функціонування необхідно комплексне вирішення множини задач, при раціональному використанні трудових, матеріальних та трудових ресурсів.Розглянуто комплекс множини задач, які спрямовані на покращення та забезпечення визначено рівня ефективності функціонування об’єктів і систем рейкового транспорту.Досліджено, що для досягнення необхідного рівня ефективності функціонування рухомого складу потрібно вдосконалити процес управління за допомогою системної модель множини задач ефективності використання виробничо-технологічного потенціалу роботи рейкового транспорту. У результаті вирішення поставленої проблеми було запропоновано математичну модель множини задач, яка стала основою для побудови системної моделі множини задач. При побудові системної моделі використовували метод декомпозиції та програмне забезпечення AllFusion Process Modeler.В роботі розглянуто задачу щодо забезпечення необхідного рівня ефективності використання виробничо-технологічного потенціалу рухомого складу рейкового транспорту та запропоновані шляхи її вирішення. Також наведено комплексний розгляд об’єктів, систем і процесів, який передбачає їх ідентифікацію, що забезпечує формалізований опис. На основі чого було запропоновано модель та метод діагностики, що відкривають можливість взаємодії управління підсистемою діагностики та планування роботи об’єктів і систем рухомого складу на основі фактичного технічного стану. Вирішення таким шляхом дозволить підвищити показники основних аспектів виробничо-технологічного потенціал, що є метою даної роботи.
Keywords: метод діагностики, модель, декомпозиція, системний аналіз, система, виробничо-технологічний потенціал.