ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОЦІНКИ ІНФОРМАТИВНОСТІ ОЗНАК ПОЇЗНОЇ СИТУАЦІЇ ДЛЯ РОБОТИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ СИСТЕМ КЕРУВАННЯ ЛОКОМОТИВОМ (Транспортні системи і технології, 2021)
Стаття присвячена проблемі впровадження інтелектуальних систем керування на транспорті. Важливим завданням є оцінка інформаційних параметрів роботи систем керування. В існуючих роботах не розглянуто питання визначення одного з основних параметрів функціонування локомотивних систем керування - інформаційна цінність окремих ознак поїзної ситуації. Це не дає можливості визначити порядок обробки сигналів на вході та оцінити їх внесок у прийняття того або іншого керуючого рішення. Причому інформативність є величиною відносною, що виражається в різній інформаційній цінності окремої ознаки для класифікації різних поїзних ситуацій. Також інформативність ознаки може залежати від типу рішаючих правил в процедурі класифікації. Якість розпізнавання тієї або іншої поїзної ситуації, в якій знаходиться локомотивна бригада, залежить від якості ознак, що використовуються системою класифікації.Вирішальним критерієм інформативності ознак в задачі розпізнавання образів пропонується величина втрат від помилок. Для визначення кола найбільш інформативних ознак поїзних ситуацій використано метод випадкового пошуку з адаптацією. Результати роботи дають можливість оптимізувати роботу автоматизованих та інтелектуальних систем керування поїздом за рахунок зменшення обсягів обчислень та спрощення їх алгоритму.
Keywords: локомотив, інформаційна ознака, інтелектуальна система, керування, поїзна ситуація, керування поїздом.