ДИФЕРЕНЦІАЛЬНО-ІГРОВА МОДЕЛЬ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ ДЛЯ КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМ ТРАНСПОРТНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ (Транспортні системи і технології, 2021)
У статті розглядається питання надійності та захисту інформації комп’ютерних системах транспортної інфраструктури та описується синтез та аналіз диференціально- ігрових моделей та методів моделювання процесів кібернападу на сервер комп’ютерних інформаційно-діагностичних систем дистанції електропостачання залізниці. Розроблено уніфіковану диференціально-ігрову модель процесу кібернападу на мультизадачний сервер інформаційно-діагностичної комп’ютерної системи нижнього рівня залізниці, яка дозволяє отримати оптимальні стратегії захисту інформації в умовах кібератак. Представлено результати моделювання процесу кібератаки, для оцінки інтегральних показників захищеності серверу, при використанні оптимальних стратегій по кожній із функцій. Показано вигляд уніфікованої моделі комп’ютерно-інформаційної системи, та приведені графіки перехідних процесів ймовірності перебування серверу в захищеному стані та ймовірності відмови серверу по будь якій із функціональностей.
Keywords: захист інформації, кібернапад, кібератака, стратегія кіберзахисту, стратегія кібернападу, диференціально-ігрові моделі, графова модель.