ВИГОТОВЛЕННЯ СОРБЦІЙНОГО ПОЛОТНА З КОМПОЗИТНИХ МАТЕРІАЛІВ ЯК ЗАСІБ ДЛЯ ЛІКВІДАЦІЇ РОЗЛИВІВ НЕБЕЗПЕЧНИХ РЕЧОВИН НА ТРАСПОРТІ (Транспортні системи і технології, 2021)
У статті піднімаються проблеми залізничного транспорту в багатьох країнах світу, в тому числі державах Євросоюзу та Україні, перевезення різних класів небезпечних вантажів, забезпечення безпеки під час їх перевезенні, посилення технічних норм і екологічних вимог до безпеки процесів перевезень небезпечних вантажів всіма видами транспорту, а також піднімається проблема локалізації та ліквідації аварій підчас перевезення різних класів небезпечних вантажів залізничним транспортом. Обговорено методи та способи локалізації та ліквідації розливів небезпечних вантажів, описано сорбційний метод, як обраний метод для вирішення проблеми, дано короткий опис сорбентів, представлено різні варіанти та модифікації матеріалів для виготовлення вуглецевих сорбентів, підібрано матеріали які будуть використані для виготовлення універсального сорбційного полотна, описано методику отримання універсально-сорбційного полотна, продемонстровано спеціальну установку для карбонізації (Карбонізатор), яка була трохи модернізована та виготовлена авторами за кресленням конструкції установки Енгельського технологічного університету. Описано методику проведення експериментів. Дана характеристика універсального сорбційного полотна, його сорбційні властивості, а також запропоновано методику використання універсального сорбційного полотна, як засіб для локалізації та/або ліквідації рідких небезпечних речовин 3, 5, 8 класів небезпеки.
Keywords: екологічні технології, небезпечні вантажі, локалізація аварій, ліквідація аварій, карбонізація, універсальний сорбційне полотно.