ОЦІНКА ТЕРМІНУ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ З УРАХУВАННЯМ ВПЛИВУ РЯДУ ЧИННИКІВ (Транспортні системи і технології, 2021)
Сучасні транспортні засоби (ТЗ), що експлуатуються на залізницях України, майже вичерпали свій ресурс або його перевищили. Продовжується перевитрата фінансових і матеріальних ресурсів на їх утримання. Нормативний термін експлуатації ТЗ був розрахований на стабільні економічні умови використання ТЗ і своєчасне їх оновлення у міру старіння. Термін експлуатації сучасних транспортних засобів визначається впливом багатьох чинників, не врахування яких може привести до значних витрат навіть при дотриманні нормативного терміну експлуатації. Для залізничного транспорту ці чинники потребують сучасного уточнення, оскільки в експлуатації термін їх роботи часто перевищує нормативний або, як для інтермодального транспорту, взагалі термін експлуатації не має строгого обґрунтування. Відповідно до цього в статті проаналізовані питання щодо оцінки впливу на термін експлуатації ТЗ складових витрат на його утримання і середньодобового пробігу.Показано, що, по-перше, визначення терміну експлуатації ТЗ необхідно ув’язувати з витратами на розробку ТЗ, його створення, випробування і постановку на виробництво, витратами на експлуатацію і зберігання, а також з додатковими витратами, а, по-друге, з оптимальним показником середньодобового пробігу, при якому всі наведені витрати мінімальні.
Keywords: транспортний засіб, оптимальний середньодобовий пробіг, термін експлуатації, мінімальні приведені витрати.