ПЕРЕДУМОВИ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА ЩЕБЕНЮ В УКРАЇНІ ТА КОНКУРЕНЦІЇ НА РИНКУ ПЕРЕВЕЗЕНЬ (Транспортні системи і технології, 2021)
У статті охарактеризовані виробництво і застосування щебню на території України. Наведено цінові фактори виробництва і реалізації щебню в зарубіжних країнах і здійснено порівняльний аналіз з українськими виробниками. Наведено динаміку ємності і виробництва щебеневої продукції в Україні з урахуванням експортної та імпортної складових. Встановлено, що найбільш ємний ринок розташований в Житомирській області. Відзначено, що питома вага виробництва щебню підприємств, розташованих на території регіонального філіалу "Південно-Західна залізниця" становить 44%. З'ясовано, що тільки плідна взаємодія обох сторін дозволить отримати позитивні результати, що, безумовно, вплине на збільшення обсягів перевезень залізничним транспортом.
Keywords: щебінь, технологія виробництва, фракція щебню, ціновий фактор, ємність ринку, сегментація ринку, транспортна складова, конкуренція.