ВИЗНАЧЕННЯ ДИНАМІЧНОЇ НАВАНТАЖЕНОСТІ ТА СТІЙКОСТІ КОНТЕЙНЕРА, РОЗМІЩЕНОГО НА РОЛ-ТРЕЙЛЕРІ ПРИ ПЕРЕВЕЗЕННІ ЗАЛІЗНИЧНИМ ПОРОМОМ (Транспортні системи і технології, 2020)
Проведено визначення динамічної навантаженості контейнера типорозміру 1СС, розміщеного на рол-трейлері при перевезенні залізничним поромом. Встановлено, що при відсутності переміщень рол-трейлера відносно палуби та контейнера на рол-трейлері (І схема) максимальні прискорення, що діють на контейнер складають 0,33g. При відсутності переміщень рол-трейлера відносно палуби та наявності переміщень контейнера на рол-трейлері (ІІ схема) максимальні прискорення, що діють на контейнер дорівнюють 0,43g.Отримані прискорення враховано при дослідженні стійкості контейнера на рол-трейлері при перевезенні залізничним поромом. Встановлено, що стійкість контейнера на рол-трейлері з урахуванням типової схеми взаємодії (фітинговий упор – фітинг) для І схеми забезпечується при кутах крену до 270, а при ІІ схемі – до 250. Визначено власні частоти коливань контейнера, розміщеного на рол-трейлері при перевезенні морем. Проведені дослідження сприятимуть забезпеченню безпеки перевезень контейнерів на залізничних поромах морем, а також підвищенню ефективності функціонування комбінованих перевезень в міжнародному сполученні.
Keywords: контейнер, рол-трейлер, динамічна навантаженість, стійкість, модальний аналіз, залізнично-поромні перевезення.