Аналіз напрямків впливу організаційної культури на діяльність підприємств транспорту (Транспортні системи і технології, 2020)
Попри значний потенціал компанія АТ «Українська залізниця» залишається неповороткою і малоефективною.  Але водночас вона є однією з найбільших державних компаній та одним із найважливіших стратегічних активів у країні. Не додає інвестиційної привабливості  АТ УЗ і калейдоскоп зміни керівництва та наглядових рад. В результаті імідж компанії падає.В таких умовах ситуація вимагає ефективно використовувати трудовий потенціал. Автори статті розглядають вплив організаційної культури на діяльність підприємств залізничного транспорту. Визначення цього впливу розглядається як сукупність впливу на кожен напрямок життя і діяльності підприємства. Наголошено, що організаційна культура позитивно впливає на процес комунікації в компанії, а також на виробничий і трудовий процеси. Також корпоративна культура оптимізує процес прийняття рішень.Розглянуто вплив організаційної культури на організаційну поведінку. Наголошено на підвищення мотивації та покращення соціально-психологічного клімату під впливом організаційної культури.Наголошується, що вплив організаційної культури дозволяє збільшити трудовий потенціал підприємств залізничного транспорту. Це, в свою чергу, дозволяє покращити економічні результати діяльності ПАТ УЗ.Вплив організаційної культури на діяльність організації проявляється в досягненні головної цілі  організаційної культури – забезпеченні самоорганізації соціально-економічної системи за допомогою персоналу, підвищенні трудового потенціалу організації, який є складовою загального економічного потенціалу підприємства.Авторами запропонована узагальнена схема впливу організаційної культури на діяльність організацій.
Keywords: организационная культура, организационное поведение, ПАО «Українська залізниця», мотивация, социализация, вовлеченность