РОЗВИТОК ГАЛЬМОВИХ СИСТЕМ РУХОМОГО СКЛАДУ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ (Транспортні системи і технології, 2018)
У статті розглянуті науково-практичні аспекти становлення і розвитку пневматичних систем автоматичних гальм, які використовувались на залізни-цях Америки, Європи і Азії з 80-х років XIX століття. Проведені дослідження конструктивних особливостей гальмових систем паса-жирського і вантажного рухомого складу провідних світових фірм по гальмовому обладнанню, таких як Вестінгауза (Westinghouse), Кунце-Кнорра (Kunze-Knorr), а також менш розповсюджених Гарді, Фів-Лілль, Нью-Йорк і деяких інших. Представлений подальший розвиток гальмових систем з регулюванням гальмового натиснення, залежно від швидкості руху поїзда, та наявності протиюзного захисту і використанням дискових гальм та застосуванням електричних датчиків підсистем протиюзного захисту і швидкісного регулювання. Також в статті розглянуто розвиток гальмових систем на залізницях України протягом XX століття у відповідності з розвитком залізниць СРСР, надані характеристики гальмових систем залежно від швидкості розповсюдження гальмової хвилі.
Keywords: гальмові системи, повітророзподільник, гальмовий циліндр, ва- гон, протиюзний захист, швидкісне регулювання, дискове гальмо.